Od ziarenka do bochenka – Pszczółki pieką chleb
Skąd, na stole, smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę .
(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna).
Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik kosi je z zapałem, potem młóci, w swych maszynach i wywozi plon do młyna.
Młynarz, w młynie, ziarno miele, białej mąki robi wiele.
Z mąką trafia do piekarza, który ciasto, z niej wytwarza.
Z ciasta robi: chleb, rogale… W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo! ślinka leci. Więc, smacznego, drogie dzieci!
Naszym “piekarzem” była niezastąpiona Pani Małgosia;), która opowiedziała nam wiele ciekawostek związanych z wypiekiem chleba.
Oczywiście, bardzo dziękujemy za pomoc w przygotowaniu przepysznego chleba 🙂