Od ziarenka do bochenka – Pszczółki pieką chleb

Skąd, na stole, smaczny chlebek?

Rolnik sieje ziarno w glebę .

(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna).

Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik kosi je z zapałem, potem młóci, w swych maszynach i wywozi plon do młyna.

Młynarz, w młynie, ziarno miele, białej mąki robi wiele.

Z mąką trafia do piekarza, który ciasto, z niej wytwarza.

Z ciasta robi: chleb, rogale… W piecu piecze je wytrwale.

Jest pieczywo! ślinka leci. Więc, smacznego, drogie dzieci!

Naszym “piekarzem” była niezastąpiona Pani Małgosia;), która opowiedziała nam wiele ciekawostek związanych z wypiekiem chleba.

Oczywiście, bardzo dziękujemy za pomoc w przygotowaniu przepysznego chleba 🙂

Galeria zdjęć